Eureka in Groningen: Willem Albert Scholten

Had het Scholtenhuis er nog gestaan, dan was de grote renovatie van de oostzijde van de Grote Markt niet nodig geweest. Die oostzijde was met het Scholtenhuis immers zo goed als ingevuld. Het kapitale pand, dat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in puin is geschoten, was in betere tijden het woonhuis van Neerlands eerste grootindustrieel: Willem Albert Scholten .

Eureka in Groningen: Willem Albert Scholten
W.A. Scholten - Prent Walter Bogaerts, www.beeldbankgroningen.nl (1536-4352)

Scholtens aardappelzetmeel- en strokartonimperium werd in de 19de eeuw een echte multinational, lang voor Anton Philips zijn gloeilamp in de internationale markt zette. Zijn eerste fabriek, in Foxhol bij Hoogezand, noemde Scholten 'Eureka', en dat was niets teveel gezegd, want zijn industriele verwerking van de aardappel tot zetmeel en verwante producten als stroop en moutwijn bleek booming business.

Later ging Scholten er strokarton bij doen, en de stad Groningen kreeg een suikerfabriek, die hij, alweer heel toepasselijk, Self Help noemde. Want zijn succes dankte Willem Scholten geheel en al aan zichzelf; aan zijn handelsgeest en ondernemingszin. En een beetje aan zijn vrouw Klaziena Sluis, die hem, behalve een goede boekhouder (zijzelf) ook een zoon Jan Evert Scholten en een rijke schoonvader bezorgde. Een beetje geluk moet je hebben, in het leven.

De IJzeren Eeuw

De VPRO maakte in de serie historische documentaires De IJzeren Eeuw een aflevering over de selfmade man Scholten.