Houdt moed en vertrouwen

Houdt moed en vertrouwen. Drie verhalen achter Stolpersteine in Pekela. In april 2013 werden in de gemeente Pekela zestien zogenaamde Stolpersteine gelegd voor mensen, die actief waren in het verzet en dat met de dood moesten bekopen. Lange tijd was er in de gemeente weinig aandacht voor dit verzetsverleden. Maar met het leggen van de Stolpersteine, kleine gedenksteentjes, bij de huizen waar deze mensen in de oorlog woonden, kwam daar verandering in.

Journalist Cees Stolk ging op zoek naar de verhalen achter de namen op de stenen. Hij sprak met nabestaanden van drie mannen die - ieder vanuit eigen motieven – in opstand kwamen tegen de bezetter. Met Kees Klok, kleinzoon van de communist Kornelus Baas, ging Stolk naar voormalig concentratiekamp Flossenbürg: de plek waar Kornelus Baas stierf. 

Over Kornelus Baas.

Bij de dochter van de katholieke slager Adolf Lukken las Stolk de laatste brieven die haar vader vanuit gevangenschap naar huis schreef. 

De laatste brieven van Adolf Lukken.

Ook bekeek Stolk de kelder onder de baptistenkerk in Oude Pekela, onderduikplaats van de jonge Jan Koolhof die door de nazi's langs de kant van de weg werd doodgeschoten.

Jan Koolhof werd langs de kant van de weg doodgeschoten.