Vera: beste Nederlandse poppodium in middeleeuws pand
Vera werd in 2014 opnieuw uitgeroepen tot beste poppodium van Nederland. Het heeft deze kwalificatie te danken aan de consequente eigenzinnige koers die het al twintig jaar vaart. Als open jongerencentrum dateert Vera van 1974, maar de naam is veel ouder, om over de ouderdom van Oosterstraat 44 nog maar te zwijgen. Neerlands beste poppodium bevindt zich namelijk in het achterhuis van een pand dat al dateert uit de middeleeuwen.
Oosterstraat 44 stamt in oorsprong uit het einde van de dertiende of begin van de veertiende eeuw. In de achttiende eeuw vindt een aantal ingrijpende verbouwingen plaats. Zo wordt in die periode de bovenetage verhoogd ten koste van de zolder, en de toegang verplaatst van het midden van de gevel naar een aanbouw aan de zuidkant van het pand. Deze verbouwingen leiden uiteraard tot een aanpassing van de gevel.
Verantwoordelijk voor een of meerdere verbouwingen is mogelijk raadsheer Andreas Conring. Deze vooraanstaande stadjer is van 1724 tot ’54 eigenaar van het pand. Jaren later - in 1902 - staat Conring model voor de romanfiguur Andreas Combagge in de novelle 'Elisabeth' over twee zussen Trip, die zich beide tot het uiterste inspannen om hun dochter te koppelen aan deze begeerlijke partij.
![<p>Het herenhuis in 1925. - Foto: www.beeldbankgroningen.nl [1785-3418]</p>](/uploads/illustratie/b4bf0f90-73da-487a-9a0b-3bbdd403db75/2952978143/vera-herenhuis1925.jpg)
Het herenhuis in 1925. - Foto: www.beeldbankgroningen.nl [1785-3418]
De laatste opvallende wijziging aan de voorgevel vindt plaats in 1868, als de entree met een verdieping wordt verhoogd. Met het vertrek van de familie van tricotagefabrikant R.L.A. Muller naar Den Haag verliest Oosterstraat 44 in 1925 het karakter van ‘herenhuis’. In de jaren die volgen wordt het pand onder andere gebruikt door Behangselfabriek vh Jan D. van Houten.
Veri Et Recti Amici
De bevrijding van de stad brengt in april 1945 zoveel schade aan de achterbouw en de zuidelijk gelegen panden dat sloop volgt. De aannemers J. de Vink en W. Venema ontwikkelen een bouwplan dat in 1954 het blok Oosterstraat 46-50 oplevert en een parkeerkelder die zich uitstrekt tot achter nummer 44. Op 26 april koopt de Stichting Sociëteitsfonds van de gereformeerde studentenvereniging ‘Veri Et Recti Amici’ (‘Ware en oprechte vrienden’) Oosterstraat 44 voor 130.000 gulden. Inbegrepen bij de koop zijn een verbouwing en de bouw van een sociëteitszaal en enkele andere ruimten op de parkeerkelder. Architect R. Offringa maakt het ontwerp en op 18 oktober 1956 vindt de officiële opening plaats van de sociëteit, die genoemd wordt naar de heuvel waar de Atheners ter volksvergadering kwamen: Pnyx.

De omgang tussen de beide seksen is aanvankelijk moeizaam, waardoor het meisjesdispuut Zagena achterin het gebouw een eigen ruimte krijgt, de ‘kemenade’. Deze verhuist in 1964 naar de voormalige leeszaal en bibliotheek op de eerste verdieping. In hetzelfde jaar krijgt VERA een nieuwe, deels ‘open’, mensa. De ontwikkelingen gaan door en zes jaar later wordt, na een heftige interne strijd, besloten een open jongerenvereniging te worden.
Open jongerencentrum
In de volgende jaren wordt de basis gelegd voor het huidige Vera. Verazienema ontstaat en er worden op vrijdagavonden concerten georganiseerd. Het aantal bezoekers neemt zo toe dat Vera op 14 september 1974 nog een stap verder gaat en een open jongerencentrum wordt.
Beste poppodium
Met de komst van Peter Weening wordt vanaf 1980 een koers ingezet waarbij de muziek centraal staat. Hij komt in 1986 als winnaar uit een nieuwe interne ‘richtingenstrijd’, waarna Vera zich ontwikkelt tot het poppodium dat het nu is. De bouw van een nieuwe (geluidwerende) zaal wordt in 1998 beloond met de kwalificatie ‘beste poppodium van Nederland’. Onlangs heeft Vera dit genoegen nog een keer mogen beleven.