Nieuwsbericht

Kroniek van Overschild: indringend beeld van de stille ramp die zich in Groningen voltrekt

Het Groningse dorp Overschild is ongenadig hard getroffen door de gaswinning; driekwart van het dorp moet worden afgebroken als gevolg van aardbevingsschade. ‘De rest van het land moet weten welke ramp zich hier afspeelt.’

<p>Foto: Gus Drake</p>

Foto: Gus Drake

Tot voor kort was het Groningse Overschild een dorp als zovele in Nederland – overzichtelijk, zo zou je het in één woord kunnen samenvatten. Maar opeens kwam het dorp in 2017 internationaal in het nieuws toen bleek dat de huizen niet bestand zijn tegen de gasbevingen en voor het grootste deel gesloopt moeten worden. In de afgelopen decennia raakten de ‘Schildjers’ verdwaald in een moeras aan maatregelen, budgetten, steeds nieuwe regels en vooral onzekerheden. De bewoners verloren letterlijk en figuurlijk de grond onder hun voeten.

Vertoning documentaire en presentaties boek en fototentoonstelling

Van 2019-2022 maakten historicus Martin Hillenga, filmmaker Saskia Jeulink en fotograaf Gus Drake in nauwe samenwerking met de bewoners de Kroniek van Overschild, een portret van het dorp vastgelegd in het boek Kroniek van Overschild. Een toekomst zonder verleden, de documentaire ‘Bodem in Beweging’ en de foto-expositie ‘Ode aan thuis’. Tezamen geven ze een indringend beeld van wat door de afbraak wordt weggevaagd.

  • Donderdag 23 maart: 2Doc ‘Bodem in Beweging’, 22.18 uur, NPO 2
     
  • Vrijdag 7 april 16.00-18.00 uur, Meerweg 6 Overschild: opening van de expositie ‘Ode aan Thuis’ en presentatie van de Kroniek van Overschild. Een toekomst zonder verleden.
     
  • Expositie open voor publiek: 8 april-7 mei za-zo 13.00-17.00 uur, toegang gratis

Totstandkoming Kroniek van Overschild

Lees hier het Dagblad van het Noorden-artikel over de totstandkoming van de Kroniek van Overschild: de documentaire, het boek en de fototentoonstelling, geschreven door Eric Nederkoorn: 

Download Kroniek van Overschild.pdf