100 jaar vrouwenkiesrecht

Anneloes Oldenburger over e-waste, werk en waarde

Groningen heeft veel sterke en vooruitstrevende vrouwen voortgebracht: van excentrieke kunstenaars tot idealistische politici, en van wereldberoemde sopranen tot grensverleggende wetenschappers. Hoog tijd om de Groningse powervrouwen van nu eens te vragen naar hun inspiratiebron! Het interview met Anneloes Oldenburger- is de vierde in een serie van vijf. 

Anneloes Oldenburger over e-waste, werk en waarde

Anneloes Oldenburger. Foto: Stella Dekker

Anneloes (30) is verantwoordelijk voor Virol E-Waste, onderdeel van het afvalverwerkingsbedrijf Virol in Scheemda. Ze is de derde generatie in dit bedrijf dat in 1974 is opgericht door haar opa Rutgert Oldenburger. Na de Hotelschool (management) en de Hogeschool HBO Nederland (bedrijfskunde) ging ze al snel aan de slag in het familiebedrijf. “Er werken veel familieleden, maar een regel van mijn opa was, dat je nooit onder je eigen vader mocht werken. Ieder familielid heeft zijn eigen verantwoordelijkheden op zijn eigen plek. En mijn plek is Virol E-Waste, waar we op verantwoorde wijze elektronisch afval demonteren en sorteren.”

Alles heeft waarde

Anneloes schetst hoe het ging voordat in 2015 de WEEE-wetgeving van kracht werd, de Europese richtlijn die de inzameling en recycling van deze afvalstroom reguleert. “Als je langs afvalsorteercentra rijdt, zie je die enorme bulten liggen. Alle afgedankte elektrische en elektronische apparaten kwamen ook op zo’n bult en werden als gemengd afval afgevoerd. De wetgeving bepaalt nu dat deze apparaten gerecycled moeten worden, om als grondstof weer op de markt te komen. Dat kun je op twee manieren doen. Machinaal, dan gaat alles door een grote shredder. Maar je kunt het ook handmatig laten demonteren en dat doen wij. Ons motto is: alles heeft waarde. Dat geldt voor de grondstoffen die we veilig stellen voor hergebruik, maar dat geldt ook voor de mensen die bij ons werken. Door onze aanpak creëren we werkgelegenheid in een regio die dat goed kan gebruiken.”

E-Waste Academy

In 2016 werd de E-Waste afdeling gekoppeld aan een opleiding, dit in samenwerking met het Noorderpoortcollege en Gemeente Oldambt. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zouden er opgeleid kunnen worden, met een betaalde baan in het verschiet. De eerste zeven deelnemers stroomden dat jaar daadwerkelijk door naar vast werk. Sinds 2017 is Anneloes eindverantwoordelijk voor Virol E-Waste. Een jaar later richtte ze de E-Waste Academy op, een echte bedrijfsschool. Leerlingen van het Noorderpoortcollege (BBL) verlaten de E-Waste Academy met een diploma. Leerlingen vanuit een andere instroom volgen een 6 maanden traject met een waardevol certificaat als beloning. Inmiddels heeft de Academy al 40 mensen aan een diploma en/of betaald werk geholpen. Daar is Anneloes trots op. “Maar nog niet zo trots als de deelnemers zelf! Het geeft vooral de mensen die dachten kansloos te zijn, net dat duwtje in de rug om weer helemaal mee te draaien in de maatschappij!”

Geïnspireerd door Grietje Hooghoudt-Boer

Op de vraag door welke vrouw in de Groninger Vrouwengalerij ze zich het meest geïnspireerd voelt, noemt Anneloes Grietje Hooghoudt-Boer. “Zij wist na het overlijden van haar man Hero Jan, het familiebedrijf Hooghoudt te behouden en door te geven aan haar kinderen. Dat spreekt mij natuurlijk aan. Ze had een goed zakelijk inzicht, zag waar kansen lagen. Ze bezocht beurzen en werkte met reclameborden, best bijzonder voor die tijd.”

Maar er is nog een reden om voor Grietje Hooghoudt te kiezen. “In 2016 mocht ik meevaren op een van de zeilschepen tijdens Delfsail. We scheepten in in de Eemshaven en voeren naar de haven van Delfzijl. Heel bijzonder om mee te maken. Aan boord was ook Hero Jan Hooghoudt, kleinzoon van de oprichter, toen al ver in de 80. Al snel werd duidelijk dat hij de oudste en ik de jongste aan boord was. We spraken samen over het ondernemerschap en er is een foto van ons beiden gemaakt. Hij overleed een jaar later, op 88 jarige leeftijd. De foto hangt in mijn kantoor. Beiden de derde generatie in een mooi familiebedrijf.”

Duurzaam én maatschappelijk betrokken zijn zit in ons DNA

Voor de toekomst is duurzaamheid een sleutelwoord. “Er is nog een grote slag te maken op het terrein van bewustwording. Mensen zijn snel geprikkeld door ‘nieuw’. De nieuwere versie van apparaten, waarbij de oude versie op zolder belandt, want ‘hij doet het nog’. Of nog erger: elektrische tandenborstels of broodroosters die bij het restafval terechtkomen. Met een project als de E-Waste Race, waarbij scholieren, in een concurrentiestrijd met andere scholen, in hun eigen wijk e-waste gaan inzamelen, sla je twee vliegen in één klap: bewustwording en recycling op de juiste manier.” 

Ook maatschappelijke betrokkenheid zal altijd hoog in het vaandel blijven staan. “Ons bedrijf kan vroege schoolverlaters, langdurig werklozen en inburgeraars kansen bieden en een succesvolle toekomst. Dat is er door opa Rutgert van het begin af aan al ingepompt; dat zit in het DNA van dit bedrijf.”