Pioniersgeest

1815 tot 1940

Hotel De Witte Zwaan in Oostwold

Hotel De Witte Zwaan in Oostwold

Station Oostwold was Hotel de Witte Zwaan, ca 1925. - Foto: www.beeldbankgroningen.nl (1986-23023)

Op 12 juni 1912 werd de Stoomtramwegmaatschappij Oostelijk Groningen (OG) opgericht. Tot aan 1948 zou zij mensen en goederen tussen Ter Apel en Delfzijl vervoeren. Vanwege haar (lage) snelheid werd de tram ook wel Ol Graitje Het tijdperk van de OG spreekt echter nog steeds tot de verbeelding. Veel (oud) inwoners kennen op dit moment nog verhalen over OG en spreken veelal positief over de oude stoomtram. Daarnaast zijn er in het landschap nog veel sporen van OG te ontdekken.

Op de opvallend lege plek middenin het dorp op het kruispunt Hoofdstraat, Goldhoorn en Noorderstraat stond vroeger Hotel de Witte Zwaan. Dit hotel is omstreeks 1970 afgebroken. Het was net als de Twee Oldambten een trefpunt in Oostwold waar allerlei activiteiten plaatsvonden. Zo was het een halteplaats voor de stoomtram. Daarnaast vonden er ook de zittingen van de Boerenleenbank plaats en was het op zaterdagmorgen een sociëteit van boeren. Lange tijd was het ook de plaats waar mensen uit de regio in het weekend bijeenkwamen voor de dansavonden.

Meerdere functies

De Witte Zwaan was niet echt een gelegenheid voor arbeiders. Toch ontwikkelde het zich tot een trefpunt voor het dorp. Zo werden er in samenwerking met andere uitbaters bevrijdingsfeesten gehouden, omdat de zaal te klein was voor het hele dorp. Ook kwam er regelmatig een hengst om de naburige merries drachtig te maken. En boeren die zondags ter kerke gingen, lieten hun arbeiders bij het hotel op hun geparkeerde koetsen passen, waarbij tegenspraak geen optie was.

Herinneringen

Dorpbewoners hebben nog steeds levendige herinneringen aan het hotel hoewel het al lang uit het straatbeeld is verdwenen. Zo stond ieder jaar hier de kermis waar je in de zweefmolen bijna met je voeten de daken van de kleine huisjes aan kon raken. Ook ontplofte tijdens een van de vele dansavonden op de bovenverdieping van het pand een biervat. Het bier trok door de vloer en de aanwezige klanten spoedden zich naar beneden om met hun bierglas het bier op te vangen. Of de man die jaarlijks voor Sinterklaas speelde en regelmatig in benevelde toestand door de sterke arm werd opgehaald. Hij nam dan afscheid met de woorden: “Geachte aanwezigen, de kapitein van de stoomboot is gearriveerd: Sinterklaas gaat u verlaten”.