100 jaar vrouwenkiesrecht

1861 tot 1933

Grietje Hooghoudt-Boer: een succesvolle ‘timmerman’

Na de dood van haar man Hero Jan in 1898 werd Grietje Hooghoudt-Boer (1861-1933) ook wel ‘De Timmerman’ genoemd. Ze was erg druk bezig om hun bedrijf zonder hulp van Hero Jan zo goed mogelijk voort te zetten voor hun kinderen.  

Hooghoudt-Boer deed dat ruim dertig jaar vol passie. Ze was in haar tijd zo succesvol dat men, mede door als één van de eerste reclameborden te gebruiken, niet meer om dranken van Hooghoudt heen kon.

Stokerij

Grietje Hooghoudt-Boer werd geboren in 1861 in een gezin van zeven personen. In Sappemeer groeide ze op met twee broers en twee zussen. Ze werd al jong verliefd op Hero Jan Hooghoudt en samen startten ze in 1888 met een likeurstokerijtje. Dit deden ze in een keldertje van hun woning aan de Oosterstraat in Groningen. Op 30 oktober 1889 trouwden ze, waarna het bedrijf verhuisde naar een mooi winkelpand aan de Groote Kromme Elleboog. Op 1 mei 1890 openden ze een winkel met een verkooppunt voorin en een kleinschalige productie achterin. Vooral dat laatste was erg belangrijk. Klantgericht als ze waren konden klanten hun wensen doorgeven in de winkel, waarop het echtpaar de recepten aanpaste. Ze waren dus volop aan het experimenteren met nieuwe smaken. Het bleek een gouden strategie.     

De Timmerman

Hooghoudt-Boer was, na het overlijden van haar man, constant op zoek naar manieren om het bedrijf uit te breiden. Ze bezocht allerlei beurzen en tentoonstellingen om meer naamsbekendheid te creëren. Wegens alle successen die ze behaalde, moest ze meerdere malen verhuizen naar grotere panden, dan wel panden verbouwen. Dat deed ze zo vaak dat ze de bijnaam ‘de Timmerman’ kreeg.

<p>Interieur van Distilleerderij Hooghoudt BV aan de Hooghoudtstraat 1 te Groningen. Foto Sjors Visscher, Groninger Archieven</p>

Interieur van Distilleerderij Hooghoudt BV aan de Hooghoudtstraat 1 te Groningen. Foto Sjors Visscher, Groninger Archieven

Prijzen

Hooghoudt-Boer en haar bedrijf begon door haar deelname aan deze beurzen en tentoonstellingen ook in de prijzen te vallen. Zo won ze in 1903 op de Nijverheid & Kunstindustrie aan de Korreweg in Groningen een vergulde zilveren medaille.

In 1920 distilleerde Hooghoudt-Boer de eerste jenever, de Oude Klare. Daarmee haalde ze dusdanig veel succes dat ze het bedrijf wederom moesten verhuizen naar een groter pand aan de Nieuwe Ebbingestraat.

Medicijn

Saillant detail is dat Hooghoudt-Boer haar kinderen al vroeg jenever voorschotelde. Het zou volgens haar goed voor de gezondheid zijn. Daarnaast moest het staand worden gedronken, want het was niet de bedoeling dat de kinderen ervan genoten. In de tijd van de Spaanse griep schreef Hooghoudt-Boer vaak een flinke slok graanjenever als medicijn voor. Ongebruikelijk was haar advies niet. In die tijd werden er aan kruidenbitters vaak heilzame krachten toebedeeld, dus ook aan de jenever van de hardwerkende Hooghoudt-Boer.  

Grietje Hooghoudt-Boer overleed op 26 februari 1933 en liet het bedrijf in de familie. Zoons Sijne Berend en Ludolf Wietse waren al werkzaam binnen het bedrijf en werden vanaf toen de eigenaren. Ze had haar bedrijf goed achtergelaten, want nog steeds drinkt men graag de jenever van Hooghoudt. Mede door alle initiatieven van de daadkrachtige, Groningse zakenvrouw Grietje Hooghoudt-Boer.