Macht & Pracht

1950

De Bounderstreek in Oostwold

Vroeger werd de was met de hand gedaan. En dan moest er geboend worden. Inspannende fysieke arbeid. Afgezien van de camping  kan men zich dat niet meer voorstellen. Toch was het ooit een dagelijkse bezigheid voor vrouwen die het huishouden runden. Dit was hard werken. Wanneer de was collectief of gezamenlijk werd gedaan, ontleende de werkplek weleens zijn naam aan deze huishoudelijke werkzaamheden. Dit gold ook voor de Bounderstreek in Oostwold.

De Bounderstreek in Oostwold

Rek met wasgoed op straat, ca. 1934. - Knipsel uit het tijdschrift "Het Noorden in woord en beeld". CHC Oldambt (1-1613)

Vooral op de zaterdagochtend werd in de Bounderstreek van alles geboend. Van in en rondom het huis tot aan de straat. Wanneer men in de middag klaar was werden de bezems met het veeggedeelte naar boven schuin tegen de muur van het huis gezet. De inwoners waren trots op deze lange gezamenlijke traditie. De Bounderstreek was een deel van het dorp, maar had zijn eigen voorzieningen. Zo was er een kerkje, een kleine drogisterij en andere winkels.

Opvallende personen

Onder deze letterlijk nette bevolking waren ook opvallende mensen. Een bekende oud-inwoner in de jaren 1950 was bijvoorbeeld dhr. Houtman die boderijder, klokkenluider, boekenverkoper (van bijbel tot De Lach) en grafdelver was. Over dat laatste gaat het verhaal dat Houtman eens een graf aan het graven was terwijl het regende. Toen hij vanonder de driehoekige beschutting iemand over de begraafplaats zag lopen riep hij: “kom hier maar even schuilen”. Hier schrok de persoon zo van, dat hij van het kerkhof afrende.