Groningen Stad

1945

Fietsicoon van Groningen: Bauke Mollema

Wie in Groningen dagelijks door de velden fietst, ontwikkelt sterke benen en een doorzettersmentaliteit. Succesvol wielrenner Bauke Mollema werd op 26 november 1986 geboren in Groningen en groeide op in Zuidhorn. Als middelbare scholier fietste hij dagelijks 12 kilometer heen en 12 kilometer terug naar school. “In het traject Zuidhorn-Groningen ligt het begin van mijn wielercarrière: iedere dag met weer en wind op de fiets naar school.”

Fietsicoon van Groningen: Bauke Mollema

Bauke Mollema bij de Martinitoren. - Foto: Marketing Groningen

Mollema was niet direct geïnteresseerd in wielrennen, dat kwam pas later. “Andere sporten interesseerden mij meer: voetbal, tennis, hardlopen en ook nog een korte tijd ijshockey. De enige aansluiting met wielrennen was dat mijn overgrootouders fabrikant waren van de Phoenix fiets.”

Wel 40 kilometer per uur

Voor de jonge Mollema werd het een sport om het traject van en naar school elke dag sneller af te leggen. Het verhaal gaat dat hij tijdens die rit regelmatig dorpsgenoot Brand Bos inhaalde, die op zijn racefiets ruim 30 kilometer per uur fietste. En dat Bauke hem dan op zijn gewone fiets met een rotgang van zeker 40 kilometer per uur voorbij racete. Bauke: “Ach, dat verhaal moet je met een korreltje zout nemen. Ik heb hem wel eens ingehaald, maar met 40 kilometer? Volgens mij ging ik niet zo hard.” Hoe dan ook, Brand Bos vond dat Mollema talent had en zo kwam hij op zijn zestiende op een racefiets terecht.  

Na iets meer dan twee jaar als amateur had Mollema zich zodanig in de kijker gereden dat hij in 2007 in de opleidingsploeg van het Nederlandse Rabobank-wielerteam mocht gaan rijden. In september van datzelfde jaar won Mollema de Tour de l'Avenir, de Ronde van de Toekomst voor jonge renners. Een contract als professioneel wielrenner bij de Rabobankploeg was het logische gevolg. Mollema had zijn propedeuse als student economie aan de Rijksuniversiteit Groningen behaald, maar besloot om zich helemaal op zijn wielercarrière te storten.

Opgaande lijn

In zijn eerste ronde als betaald wielrenner brak Mollema in de laatste etappe zijn elleboog. ‘Ik had niet direct in de gaten dat ik iets gebroken had. Je eerste reactie is om direct weer op de fiets te stappen. Maar het remmen ging al niet meer ideaal en ik kon niet aan mijn stuur trekken.’

Mollema's carrière zat in de lift en nadat hij in 2009 een half jaar uit de roulatie was vanwege de ziekte van Pfeiffer, hij werd uitgeroepen tot 'Nederlands wielrenner van het jaar 2011'. Hij werd benoemd tot kopman van de Raboploeg, maar de Tour de France van 2012 verliep dramatisch. Na een week vol valpartijen moest Mollema in de elfde etappe afstappen. Een paar weken later werd hij vader van een dochter.

Het bleef goed gaan met Mollema. “In 2012 reed ik in alle heuvelklassiekers bij de eerste 10.” Mollema stapte samen met Laurens ten Dam, ook geboren in Groningen, over van de Rabobankploeg naar Belkin. In 2014 stonden ze samen bekend als 'Bau en Lau' en eindigden ze als respectievelijk 10e en 9e in het eindklassement van de Tour de France.

Mollema en Ten Dam gingen daarna elk hun eigen weg en reden voor andere teams. Seizoen 2015 is voor Mollema al goed gestart met een aantal hoge klasseringen. De Tour de France start op 4 juli in Utrecht en Nederland is klaar voor opnieuw drie weken wielergekte, waarin Bauke Mollema hopelijk een mooie rol zal spelen.

Mollema en Groningen

Hoe de resultaten ook zullen zijn voor Bauke Mollema, op 9 augustus rijdt hij mee in zijn eigen Bauke Mollema Tocht over het Groninger platteland, een rit voor wieleramateurs die mee willen fietsen met de gevierde profrenner. In zijn beginjaren heeft Mollema bijna alle alle fietswegen van Groningen leren kennen. “Prachtig gebied om te trainen. Ik ken alle wegen wel. Ik denk dat ik één keer verdwaald ben in de buurt van Delfzijl. Het liefste fietste ik richting Zoutkamp, Lauwersoog of in de buurt van Bedum, Winsum, Garnwerd, die hoek.”

Mollema vindt het leuk dat hij wordt gezien als fietsicoon van Groningen. “Ach ja, in het verleden kwamen er niet veel wielertoppers uit deze regio.” Als wielrenner kun je in deze provincie je hart ophalen, maar ook op de gewone fiets is er voldoende te beleven volgens Bauke Mollema.  Er zijn allerlei fietsroutes beschikbaar. “Stap op je fiets, desnoods met elektrische ondersteuning bij tegenwind, en maak een mooi tochtje!”