Kornelus Baas (1893-1943): communistisch verzetsman
Kornelus Baas, voor de oorlog CPN-raadslid in Oude Pekela en actief in de verzetsgroep Noorderlicht, wordt op 10 september 1941 opgepakt en voor verhoor meegenomen naar het Scholtenhuis in Groningen.

Na hardhandige ondervraging wordt hij getransporteerd naar de concentratiekampen Buchenwald en Dachau. Vandaar belandt hij in het werkkamp Flossenbürg in Oost-Beieren. De gevangenen moeten daar onder erbarmelijke omstandigheden werken in de steengroeven. Ze hakken blokken graniet uit en werken zich vaak letterlijk dood. Kampbeulen voeren folteringen uit. Een geliefd ‘spelletje’ is het natspuiten van de gevangenen in de winter, net zolang tot hun ledematen bevriezen.
Kornelus sterft op 22 maart 1943 en wordt ter plekke gecremeerd. Zijn vrouw krijgt te horen dat ze tegen betaling de as van haar man kan ontvangen, maar ze weigert. Wie verzekert haar dat dat hoopje stof niet van een ander is, zo redeneert ze. In Flossenbürg herinneren tegenwoordig een metershoge asheuvel, wachtposten, prikkeldraad en enkele gebouwen aan het gruwelijke verleden.
Kleinzoon Kees Klok ging in 2013 terug naar Flossenbürg. Zijn ervaringen en herinneringen zijn te zien in onderstaand videoportret over Kornelus Baas.
