100 jaar vrouwenkiesrecht

2011

Nienke Homan: groen en sociaal

Groningen heeft veel sterke en vooruitstrevende vrouwen voortgebracht: van excentrieke kunstenaars tot idealistische politici, en van wereldberoemde sopranen tot grensverleggende wetenschappers. Hoog tijd om de Groningse powervrouwen van nu eens te vragen naar hun inspiratiebron! Het interview met Nienke Homan -lid Gedeputeerde Staten voor GroenLinks- is de eerste in een serie van vijf. 

Nienke Homan: groen en sociaal

Foto: Stella Dekker 

Ten tijde van dit interview zit Nienke Homan midden in de onderhandelingen. Haar partij GroenLinks ging na de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart 2019 van 3 naar 6 zetels. Ze zou graag meer vrouwen tegenkomen in haar vak, maar de spoeling is nog steeds dun.

Groninger Vrouwengalerij

Op de vraag met welke vrouw uit de Groninger Vrouwengalerij ze zich het meest verwant voelt, noemt ze Agnes de Vries-Bruins. “Haar doorzettingsvermogen! Ze had een idee en los van wat anderen ervan vonden, hield ze daaraan vast! Dat vind ik heel belangrijk: zelfstandig blijven denken. Vrouwen kunnen dat. Beter dan mannen, omdat vrouwen in hun afweging ook effecten op de rest van de maatschappij meewegen. Mannen denken meer aan hun directe omgeving. Daarom is de eerlijke verdeling man – vrouw op de werkvloer of in een organisatie zo belangrijk. Mannen en vrouwen denken anders en als die verdeling er niet is, wordt eigenlijk de helft van de bevolking niet meegenomen in de besluitvorming!”

Groningse roots

Nienke Homan wordt op 10 mei 1979 geboren in het ziekenhuis van Groningen en woont met haar ouders in Kolham, Hoogezand en Blijham. Vanuit die laatste plaats fietst ze naar het Ubbo Emmius Lyceum in Stadskanaal. Van haar latere gedrevenheid is op school nog niet veel te merken; ze biecht op zelfs een jaar naar een andere school gestuurd te zijn geweest. Op haar zeventiende gaat ze studeren en ook het huis uit. Geen universiteit, maar Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de Hanzehogeschool in Groningen, want ze wil de wereld redden.

Groen en sociaal

Aan haar werkkringen tussen 2003 en 2014 is al te zien dat Nienke de balans zoekt tussen sociaal en natuur. Na haar opleiding werkt ze onder andere bij jeugdzorg Groningen, een jaar bij Greenpeace in Amsterdam, bij jeugdinrichting Het Poortje in Groningen, bij het Keurmerkinstituut in Zoetermeer en kraamzorgorganisatie Groene Kruis, weer in Stad. En was ook nog even anderhalf jaar in Suriname. “Daar zag ik echt letterlijk op straat en in de jungle hoe mensen leven met de natuur en tegelijkertijd die natuur kapot maken en vervuilen. Een eye-opener!” Hoewel ze op haar achttiende serieus heeft overwogen om een eigen partij op te richten, sluit ze zich in 2005 aan bij GroenLinks. “Inderdaad: groen én sociaal.”

Politieke ambities

Naast haar betaalde werk, maakt ze binnen de partij een snelle opmars. Eerst algemeen bestuurslid in Groningen, vervolgens campagneleider voor Tweede Kamerverkiezingen (2010) en Provinciale Statenverkiezingen (2011). In 2011 burgerlid, later lid van de Provinciale Staten Groningen en al snel fractievoorzitter. Tot ze in 2015 namens haar partij lid mag worden van het college van Gedeputeerde Staten, waar ze de portefeuilles  energietransitie, milieu, facilitaire zaken, personeel en ICT in de provincie Groningen onder haar hoede krijgt. Ze neemt zitting in adviescommissies voor Blauwestad en het IPO (Interprovinciaal Overleg), onderhandelt namens deze laatste organisatie tijdens het Nationaal Klimaatakkoord en is initiatiefnemer van de Noordelijke Klimaattop in 2017.

Waterstof-vrouw

Nienke is op dit moment nog de jongste vrouwelijke gedeputeerde, de eerste vloggende gedeputeerde en draagt met trots de bijnaam ‘Waterstof-vrouw’ vanwege haar inzet om waterstof, als alternatief voor aardgas in de industrie, voor het voetlicht te brengen. Op de vraag hoe we ons haar over 100 jaar moeten herinneren zegt ze: “Als iemand die haar verantwoordelijkheid nam om de wereld ook voor volgende generaties goed achter te laten, ook als daar afwijkende keuzes voor nodig waren.”