Macht & Pracht

De Kinderboom van Slochteren

In het park van de Fraeylemaborg stond eeuwen lang een legendarische boom. Volgens mondelinge overlevering was de boom meer dan 400 jaar oud. De stam van deze stokoude beuk had een omvang van ruim 6 meter. Door de Slochtenaren werd de boom van oudsher de Kinderboom of Dikke Boom genoemd. Vroeger geloofde men dat de zielen van nog ongeboren kinderen verborgen waren in het lommer van deze Dikke Boom. Als ergens in de omgeving een blijde bevalling naderde was er werk aan de winkel voor de ooievaar. Deze “heilige vogel” bracht op het juiste moment één van deze zielen uit de Boom naar het pasgeboren kind in de wieg.

De Kinderboom had een speciale plek in het fraai aangelegde park van de borg. De kaarsrechte middenas en een schuine zichtas uit de Franse periode bleven bewaard toen vanaf ongeveer 1785 de Engelse landschapsstijl de overhand kreeg. De middenas is bijna 1,3 km lang, gerekend vanaf het borggebouw. Bijna aan het eind van deze centrale zichtas, iets ter rechterzijde, stond de enorme boom. In de 19e eeuw werd een zitbank rondom de hele stam gemaakt, zodat wandelaars uitzicht hadden naar alle kanten. Vlak bij de Kinderboom stond het grote zandstenen beeld van Flora. Deze godin van bloemen en planten keek peinzend op naar de enorme woudreus.

In zijn Groninger Volksleven vertelt K. ter Laan over het ontstaan van de Dikke Boom. Vele eeuwen geleden was men in ’t Slochterbos bezig bomen te poten, een extra mooie rij beuken. Een prinses uit een ver land logeerde in ballingschap op de Fraeylemaborg. Zij was dol op de valkenjacht en reed op haar fraaie paard met een valk op haar linkerhand. Toen ze bij de nieuwe beuken kwam vroeg de borgheer haar om de laatste in de rij te planten als herinnering. Ze sprong van haar paard, gaf de valk over, pakte de schop met haar tere prinsessenhanden en plantte de beuk. Zij zei: “Deze boom zal hier staan, zolang als er valken in dit bos zijn”. Vele honderden jaren lang kwam die voorspelling uit!

Het was dan ook een grote klap toen in 1963 de Dikke Boom sneuvelde tijdens een felle najaarsstorm. De boom was volledig afgestorven na een lange periode van geleidelijk verval. Het Nieuwsblad van het Noorden kopte op 21 november 1963: “Legendarische Dikke Boom in Slochteren door storm geveld”. In diezelfde krant plaatste het Studentengenootschap Omlandia een rouwadvertentie. Omlandia had een bijzondere band met de Dikke Boom, die jaarlijks door de studenten werd bezocht.

De eigenaresse van het landgoed was destijds mevrouw C.C. Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren - Star Numan. Zij zorgde ervoor dat er een opvolger werd geplant, dicht bij de gesneuvelde voorganger. Deze boom is inmiddels ruim 40 jaar oud en een waardige nieuwe Kinderboom. Nog steeds heeft de ooievaar het druk in en rond de Fraeylemaborg!

  

Collectie Groningen: de zusjes van de Fraeylemaborg