Thuis in Groningen

Thuis in Groningen met Drewes Wildeman

Drewes Wildeman is een ondernemer met een goed hart, die zich vooral richt op sociale projecten. Zo is hij bezig om van een voormalig voetbalterrein een Sociaal Dorpsbedrijf te maken, houdt hij zich bezig met gebiedsontwikkeling en is hij betrokken bij verschillende culturele initiatieven. Hij is initiatiefnemer van Landgoed DeCamping, een Sociaal Dorpsbedrijf. Het landgoed wordt gerund door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en vrijwilligers en vangt daarnaast studenten op die vervroegd hun school verlaten. Kortom: iedereen is welkom op DeCamping.

Thuis in Groningen met Drewes Wildeman

Drewes heeft zijn hele leven in Groningen gewoond. Tijdens zijn jonge jaren woonde hij in Appingedam, hij verhuisde op zijn 21e naar Godlinze en besloot een jaar later naar ’t Zandt te verhuizen, de plek waar hij nog steeds woont. Het is dus niet zo gek dat Drewes zich thuis voelt in Groningen, al geeft hij zelf aan dat dit niet zozeer door Groningen komt: “Ik voel mij hier zeker thuis, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik me eigenlijk overal wel thuis voel. Een vereiste daarvoor is wel dat ik oprechte mensen om mij heen moet hebben.” Thuis in Groningen dankzij de oprechte Groningers dus. Drewes geeft aan dat hij iedere dag met erg leuke mensen werkt en dat juist die mensen ervoor zorgen dat hij zo enthousiast blijft over zijn werk. Die gezelligheid zorgt ervoor dat ze met elkaar op een leuke manier goede stappen kunnen nemen.

Of er echt een Groninger identiteit is vindt Drewes lastig te bepalen. Al komt dat meer voort uit het gevoel dat hij of iemand anders niet zomaar kan bepalen wat de Groninger identiteit is. Zijn we wel allemaal zo nuchter en droog als men zegt? Kenmerkender voor Groningen is misschien wel het landschap. “Onze DeCamping gasten zeggen altijd dat het hier nog zo stil en echt donker is. Dat Groningen de enige provincie is waar je echt de horizon kunt zien. “ Een campinggast uit Hengelo zei refererend aan die horizon dan ook: “bij ons staat er altijd wel zo’n boom voor.”

Drewes komt vaak mensen tegen die vertellen dat de provincie een bijzonder gevoel bij de oproept. “Ik kwam ooit een man tegen die door Delfzijl liep. Die wandelaar liet me weten dat hij zich zo lekker voelde in het Noorden. Dat hij hier zichzelf kon zijn en niet op zijn tenen hoefde te lopen. De man vertelde dat hij thuis in het Westen altijd het gevoel had dat hij zich moest bewijzen. Dat hij het gevoel had dat iedereen naar hem keek en iets van hem vond. Maar hier in Groningen voelde hij zich fijn.”

In Groningen mag je gewoon jezelf zijn. Je kunt hier je eigen weg zoeken. Daarom heeft Drewes geen specifieke ‘dit moet je zien’ tip voor de bezoekers van Groningen, want je moet nou eenmaal al zo veel. Toch zou hij iedereen wel willen uitnodigen om een keer langs te komen op Landgoed DeCamping. Gewoon om te zien hoe inspirerend een plek als ’t Zandt kan zijn. En ook de relatief vele, zeer oude, en prachtige kerken met unieke orgels in de Groninger dorpen zijn zeker een bezoekje waard.

Natuurlijk hebben we Drewes ook gevraagd naar een verhaal wat alle Groningers volgens hem zouden moeten kennen. Dankzij de projecten die hij samen met Stichting de blauwe Lijn en het Grand Theatre Groningen doet, is Drewes steeds meer te weten gekomen over waterstaatkundig ingenieur Johan van Veen uit Uithuizermeeden. “Een icoon in zijn eigen tijd en eigenlijk nog steeds. Iemand op wie we als Groningers, maar ook gewoon als Nederland heel erg trots mogen zijn. Er is immers geen waterkundig of infrastructureel project ter wereld zonder een Nederlander die zich er mee bemoeit. En daar mogen we best heel trots op zijn.” Lees hier het verhaal van Johan van Veen.