Thuis in Groningen

2019

Thuis in Groningen met Jan Henk de Groot

Jan Henk de Groot (1975) is een echte Groninger. Hij is bekend vanwege zijn Groningstalige muziek, dat bekroond is met onder andere de Grote Prijs van Nederland publieksprijs in 2001 en de DvhN streektaalprijs in 2014 voor zijn album Weerom. Wij vroegen hem waarom hij zich thuis voelt in Groningen.

Thuis in Groningen met Jan Henk de Groot

Geboren in Zuidhorn, op zijn  vijftiende verhuisd naar Tynaarlo vanwege het werk van zijn vader en in 1996 op kamers in Stad voor zijn studie Sociaal Pedagogische hulpverlening. Inmiddels heeft Jan Henk de Groot zijn thuis gevonden in Hoogezand. Geen wonder dus dat hij zich helemaal thuis voelt in Groningen. “Zelfs de stad waar ik al jaren niet meer woon, voelt nog altijd vertrouwd. Er zijn altijd wel een aantal bekenden die je tegenkomt.”

De Wolf is Trug

In zijn studententijd gaf Jan Henk al veel optredens in de kroegen van Groningen. Inmiddels hoort hij bij de top van de Grunneger muziek. En dan ben je natuurlijk vaak onderweg. Momenteel toert hij met zijn nieuwe theaterprogramma De Wolf is Trug langs theaters. Het grote voordeel? Dat hij langs al die mooie plaatsen in Groningen komt. Natuurlijk moet hij ook regelmatig de provinciegrenzen oversteken voor een optreden: “Als ik dan de borden met Groningen erop weer zie, is dat altijd weer een fijn gevoel.” Als muzikant is zijn antwoord op de vraag welk verhaal over je Groningen je echt zou moeten kennen dan ook geen verrassing: “Natuurlijk dat Bob Dylan hier heeft rondgefietst! Hij zou zelfs bij ’t Zielhoes in Noordpolderzijl een kop koffie zijn gaan drinken. Naar het schijnt heeft Henk Scholte hem daar toen gezien.”

Herrinerns

Jan Henk heeft vele mooie herinneringen aan Groningen. “Als kind met opa bootje varen bij Electra of zwemmen in Zuidhorn. Het spelen bij vriendjes die op een boerderij woonden. Of die winters toen je nog veel kon schaatsen op natuurijs.” Het zijn herinneringen die hij heeft gebruikt bij het schrijven van zijn liedjes. “Ik heb een foto waar mijn opa me leert fietsen achter het huis op het schelpenpaadje. Je ziet de spoorbrug van Zuidhorn op de achtergrond en mijn hond Bobo rent voor ons uit.” Deze foto is hem zeer dierbaar, omdat hij naar eigen zeggen veel van zijn voetstappen op dat schelpenpaadje en bij die spoorbrug heeft liggen.

Seizoenen

Als kind was Jan Henk veel buiten en gek op alle seizoenen. Het geluid van de winter als alles gedempt klinkt en de geuren van de mest op het land in het voorjaar. “Ik stak als kind altijd mijn hoofd uit het raam als we met de auto langs de weilanden reden… Ik was gek op stront” vertelt hij lachend, doelend op de geur van de mest. Die liefde voor buiten is al die jaren gebleven. “Ik hou van het platteland, het ver kunnen kijken. Ik denk niet dat ik ergens anders zou willen wonen. En Stad zelf voelt als een gezellig dorp. Klein, maar je hebt er alles.” Een droom is dan ook om ooit nog ergens vrij te gaan wonen met een studiootje aan huis. “Een beetje piano spelen met uitzicht over de weilanden."

Trots op Groningen

Wat nou echt een ‘typische Groninger’ is, kun je volgens Jan Henk niet zeggen. “We zijn niet allemaal nuchter en niet iedereen houdt van ruimte of is recht door zee.” Wel heeft hij gemerkt dat Groningers de laatste jaren trotser zijn op het noorden en de Groninger taal. “Vroeger schaamde ik me bijvoorbeeld nog wel eens omdat ik een accent had. Nu heb ik dat niet meer en spreek ik tijdens de concerten elders in het land ook gewoon Grunnegs.” Reden voor deze stijgende trots op het Gronings is misschien wel de muziek. De Grunneger muziek zit in de lift en zorgt ervoor dat ook meer jonge mensen interesse krijgen in de Groninger taal. De liefde voor het Gronings is in ieder geval duidelijk merkbaar bij zijn eigen concerten, zowel bij Jan Henk als bij zijn publiek. Wanneer Jan Henk zijn concert begint met ‘moi’, krijgt hij van de hele zaal een enthousiaste ‘moi!’ terug.

Tip

Om af te sluiten nog een goede tip van Jan Henk: wat moet je nou echt een keer doen als je in Groningen bent? In ieder geval de Martinitoren beklimmen, vindt hij. En natuurlijk Noorderslag bezoeken. En eigenlijk moet je ook gewoon een dagje door de provincie toeren. “Het Hogeland is weer heel anders dan Westerwolde, maar allemaal even mooi.” Het is eigenlijk teveel om op te noemen. De door Jan Henk getrokken conclusie is dan ook dat je hier eigenlijk het beste gewoon een tijdje kunt gaan wonen.

Meer informatie

Jan Henk de Groot is de komende maanden nog in veel theaters te zien. Meer informatie over zijn show, zijn nieuwe album en over Jan Henk de Groot kan je vinden op zijn website: http://janhenkdegroot.nl/