Thuis in Groningen
Thuis in Groningen met Marlene Bakker
Marlene Bakker is zangeres en songwriter. Ze zingt en schrijft prachtige liedjes in het Gronings. In 2018 kwam haar Groningstalige debuutalbum RAIF (Gronings voor gereedschap) uit. RAIF is inmiddels veel geprezen en werd zelfs door Frits Spits “tot nu toe wat mij betreft het beste album uit 2018” genoemd in zijn programma De Taalstaat op NPO Radio 1. Afgelopen jaar ontving Marlene de Streektaalprijs.

Marlene groeide op in Smeerling in Westerwolde. Haar jeugd in een oude Saksische boerderij met lemen wanden en houten balken is één van de mooiste herinneringen die ze aan Groningen heeft. “’s Winters lekker voor de houtkachel en de boerderij horen kraken als het buiten stormt. In de zomer veel buiten zijn in het glooiende landschap, met de bijzondere bossen en de Ruiten Aa die daar doorheen meandert. Ik vind Westerwolde magisch. Er hangt historie in de lucht en ik voel me verbonden met het gebied.”
Terug naar je roots
Op haar achttiende verhuisde Marlene naar Tilburg om daar te gaan studeren aan de Rockacademie. Juist dankzij die tijd in Brabant werd ze zich meer en meer bewust van haar Groninger roots. “Ik miste Groningen ontzettend, had enorme heimwee en begon op zoek te gaan naar een stukje noorden in Brabant. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik in het Gronings ben gaan schrijven en zingen.” De verbondenheid die Marlene voelt met het gebied komt vaak terug in haar werk. Zo ook in haar single ‘Waarkhanden’, die de Bosklopper Bokaal voor beste Groningstalige single won. “Het nummer gaat over terug gaan naar je roots na lang weg te zijn geweest. Heimwee en angst om terug te keren zijn vermengd in dit lied. Je kunt concluderen dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan.”
Schaauw volk, schier volk
Voor Marlene voelt Groningen als thuiskomen. “Je voelt je zo thuis in Groningen omdat je het gevoel hebt dat je ergens hoort. In mijn geval herkende ik dat pas door een poos ergens anders te wonen. In Brabant voelde ik mij ontheemd, dat gevoel verdween zodra ik met de trein de rivier over was.” Groningers zijn misschien niet zulke praters, maar ze hebben aan een paar woorden vaak al genoeg om alles te kunnen zeggen. Volgens Marlene is dat een belangrijk onderdeel van de Groninger identiteit. In Raif zingt ze dan ook: ‘Schaauw volk, schier volk. Wie daanzen ons stil lief.’ Daarnaast is vooral het doorzettingsvermogen van de Groningers belangrijk. “Kop d’r veur, zegmaar. Soms schiet dat ook wel door vind ik. We doen onszelf soms wat te kort door die mentaliteit.”
Het samenspel van Stad en Ommeland
Niet alleen de Groningers zorgen ervoor dat Groningen anders is dan andere provincies. Dat komt ook door de unieke combinatie van Stad en Ommeland. Het samenspel van de ruimte, frisse lucht en prachtige natuurgebieden met de stad Groningen als bruisend cultureel hart. Een stad die bij Marlene goede herinneringen aan lange stapavonden met haar zus oproept. “De hele nacht dansen en dan ’s ochtends de zon zien opkomen, geweldig!” Inmiddels heeft Marlene het Ommeland verlaten en woont ze in Stad, maar ze geniet nog steeds ontzettend van de provincie met haar prachtige natuurgebieden, bijzondere oude dorpen en eeuwenoude kerken. Deze liefde voor Stad én Ommeland komt overduidelijk naar voren als we Marlene vragen wat iedereen tenminste één keer in Groningen zou moeten doen. Zo noemt ze namelijk het eten van een visje in Zoutkamp en het maken van een wandeling door Westerwolde, maar ook tot de ochtend stappen in Stad en het bezoeken van festival Noorderzon. “Waar ik ook ontzettend van kan genieten is om met de auto door de provincie te rijden. Met een lekker muziekje op de achtergrond en dan alles meezingen en je verwonderen over het landschap. Heerlijk ontspannend is dat.”
Eilina Huizenga-Onnekes
Natuurlijk hebben we Marlene ook gevraagd welk verhaal over Groningen iedereen zou moeten kennen. Dit is volgens haar voor iedere persoon anders. “Het zou mooi zijn als de Groningers de prachtige volksverhalen uit hun streek zouden kennen. Het stikt van de prachtige sagen, legendes en sprookjes in Groningen.” Een belangrijke naam is Eilina Huizenga-Onnekes. Zij is één van de vijftig vrouwen in de Groninger Vrouwengalerij van De Verhalen van Groningen.
Eilina Huizenga-Onnekes heeft in de vorige eeuw veel volksverhalen vastgelegd in haar boeken. Denk daarbij aan verhalen over hiplichten, zeewiefkes en witte wieven. Verhalen die anders misschien niet bewaard waren gebleven. “Voor mij zijn die verhalen een enorme inspiratiebron.” Marlene verwijst hierbij naar een blog waarin Sanne Meijer een ode brengt aan Eilina Huizenga-Onnekes.
Tournee
Marlene gaat vanaf maart met haar band op theatertournee met RAIF. Benieuwd waar je haar live kunt gaan zien? Neem dan een kijkje op haar website.