Groningen Stad

1945

Wim Duisenberg (1935 – 2005): Standvastig Bankier

Wim Duisenberg maakte naam tijdens zijn aanstelling als minister van Financiën in het kabinet den-Uyl. Daarna was hij als voorzitter van de Europese Centrale Bank één van de drijfveren achter in de invoering van de Euro. Zijn economische carrière begon in Groningen.

Wim Duisenberg (1935 – 2005): Standvastig Bankier

Wim Duisenberg raakte in Groningen politiek geëngageerd en werd lid van de PvdA. Foto: Sanne Meijer

Willem Frederik Duisenberg werd geboren in Heerenveen als ‘Friese volksjongen’. Na zijn Gymnasium-Bèta ging hij economie studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens zijn studietijd werd Duisenberg lid van Vindicat én van de Partij van de Arbeid. Zijn proefschrift over de economische gevolgen na ontwapening rondde hij in 1965 af. Na het behalen van zijn doctoraal neemt zijn loopbaan een vlucht.

Minister van Financiën

Na zijn studie ging Duisenberg aan het werk bij het Internationaal Monetair Fonds te Washington, werd hij adviseur bij de Nederlandsche Bank en hoogleraar Macro-economie te Amsterdam. In 1973 werd hij aangesteld als minister van Financiën in het kabinet van Joop Den Uyl. Hoe hij deze post heeft verkregen, is nooit helemaal duidelijk geworden want voor deze functie leek hij te weinig politiek actief te zijn. Duisenberg had geen makkelijke taak: hij moest flink op de rem gaan staan in verband met de oliecrisissen van de jaren zeventig en tachtig. Hij lanceerde in 1975 de één-procentsnorm, wat betekende dat de collectieve uitgaven niet meer dan één procent mochten stijgen. Een goede minister van Financiën moest nee kunnen zeggen, aldus Duisenberg. Mede door deze norm werd Duisenberg bestempeld als links politicus.   

<p>Wim Duisenberg.&nbsp;Bron: Wikimedia Commons</p>

Wim Duisenberg. Bron: Wikimedia Commons

Meneer Euro

In Europa zag men Wim Duisenberg als een integer en betrouwbaar man, omdat hij al zo lang meedraaide in het bankwezen. Duisenberg was een bon vivant en een vervaardigd sociaal golfspeler waardoor hij een goed netwerk had opgebouwd. De kettingrokende Duisenberg werd in 1993 dan ook de eerste president van de Centrale Bank van Europa, mede op aandringen van Europese bankiers. Onder zijn bewind werd in 2002 in twaalf landen de Euro ingevoerd.

Verdronken

Op 31 juli 2005 kwam er een einde aan zijn leven. Zijn vrouw trof hem aan in het zwembad van hun villa in Frankrijk. Hij was verdronken na hartfalen. Na zijn dood heeft de Rijksuniversiteit Groningen het gebouw van de economische faculteit de ‘Duisenberg building’ genoemd. Ook is er in het trappenhuis een mini museum gevestigd dat het leven van Duisenberg weergeeft.