Nieuwsbericht

Fietsroute: Oost/West, van (voormalig) Nederlands-Indië naar Groningen

In het kader van 75 jaar vrijheid Groningen en de Maand van de Groninger Geschiedenis publiceert De Verhalen van Groningen een fietsrouteboekje genaamd 'Oost/West: van voormalig Nederlands-Indië naar Groningen'. Het fietsrouteboekje vertelt het verhaal van de migratie van Indische repatrianten en Molukkers naar Groningen, in de jaren 1945-1968.

Dit jaar vieren en herdenken we 75 jaar vrijheid. De Tweede Wereldoorlog eindigde in Nederlands-Indië op 15 augustus 1945. Twee dagen later riep de toekomstige president Soekarno de onafhankelijkheid uit. Vervolgens reisden er in de periode tussen 1945 en 1968 ruim 350.000 mensen vanuit voormalig Nederlands-Indië naar Nederland. In Groningen arriveerden voornamelijk Indische repatrianten en Molukkers. Ze werden ondergebracht in allerlei huisvestingen, waaronder contractpensions en barakkenkampen.

De Verhalen van Groningen vertelt dit verhaal aan de hand van een fietsroute van ca. 38km in en om de stad Groningen. De route voert langs bijzondere plekken die dit -soms onbekende- verleden zichtbaar maken. Bij de totstandkoming van deze route is nauw samengewerkt met het Indisch Herinneringscentrum.

Fietsrouteboekje

Download het gratis fietsrouteboekje (pdf) hier.

Persoonlijke verhalen

De fietsroute en bijbehorende verhalen zijn gebaseerd op door het publiek ingestuurde verhalen. De Verhalen van Groningen organiseerde de afgelopen maand een ‘Digitaal Verhalencafé’, waarbij er werd gezocht naar persoonlijke verhalen over migratie uit (voormalig) Nederlands-Indië naar Groningen. Deze verhalen vormden vervolgens de input deze fietsroute.

De ontwikkeling van het fietsrouteboekje wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds met middelen uit de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Nederlandse Loterij