Thuis in Groningen

Groninger ommekracht van toen

Groninger ommekracht is van alle tijden. Een negatieve situatie ombuigen naar nieuwe mogelijkheden, dat hebben we altijd gedaan. In de meest ellendige tijden kwamen Groningers met innovatieve oplossingen: van trams tot kunstnieren en van aardappelrooimachines tot Brinta. Nood maakt de mens vindingrijk. Zes momenten uit de geschiedenis waar Groningers een sterk staaltje veerkracht lieten zien.

Groninger ommekracht van toen

De aardappelrooimachine - ‘Een hagelbui van modder en aardappelen’

Aardappels zijn altijd belangrijk geweest voor Groningen. Maar om die aardappelen uit de grond halen, dat was lange tijd geen gemakkelijke opgave. Mensen konden eerder vliegen dan mechanisch aardappelrooien. Tot een landbouwer uit Zuidwending een werkende aardappelrooier bouwde. 

Verder lezen

 

Brinta - Een nationaal ontbijt

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heerste een groot gebrek aan grond- en brandstoffen. De bekende Scholtenfabriek in Foxhol ontwikkelde daarom een ontbijtproduct dat zowel voedzaam was, als ook onder alle omstandigheden gemakkelijk te bereiden. Dat werd de populaire ontbijtpap ‘Brinta’. Met een hele ‘Brinta-generatie’ tot gevolg. 

Verder lezen

 

Little grey devils from Grunnen - Groninger coasters

Met de Groninger scheepvaart was het in de eerste decennia van de vorige eeuw niet best gesteld. De competitie leek hopeloos verloren. Maar ineens was daar een nieuw scheepstype, de coaster: een binnenvaart- en zeewaardig schip ineen. Gewoon gebouwd op de werven aan het Winschoterdiep en het Damsterdiep.

Verder lezen
 

EGTM - De langste tramlijn van Europa

Toen Den Haag bijna anderhalve eeuw geleden besloot dat de trein naar de Duitse grens Veendam en de Veenkoloniën over zou slaan, besloot een groep Groningers om zelf rails aan te leggen. Zo ontstond de langste paardentramlijn van Europa.

Verder lezen

 

‘Dat gaat met strokarton, dat gaat met strokarton’ - Van afvalproduct tot grote industrie

Stro was eeuwenlang niet veel meer dan een afvalproduct. Dat veranderde drastisch in de tweede helft van de negentiende eeuw. De gedroogde bloeistengels waren ineens net zo begeerd als de graankorrels. De strokartonindustrie in Oost-Groningen was geboren.

Verder lezen

 

Willem Kolff - Uitvinder van de kunstnier en het kunsthart

De jonge arts Willem Kolff zag in 1938 in het academisch ziekenhuis van Groningen een leeftijdgenoot langzaam sterven aan nierfalen. De daarna door hem ontwikkelde kunstnier zou uiteindelijk miljoenen mensen het leven redden.

Verder lezen