Pioniersgeest

Verhalen uit de regio - juli 2019

Van 'Ol Graitje' naar de civetkatten van Aurelia Swartte en van zouthandel naar glasindustrie: De Verhalen van Groningen in juli 2019

Verhalen uit de regio - juli 2019

Fragment van de kaart ‘Descriptio Prisae Orientalis’ uit de Madrileense Atlas (1592) vervaardigd door Christiaan ’s Grooten ). In het midden, onder het schip is de schans ‘De Opslag’ getekend met de tekst: ‘Nien Ort De Soutketen’. – Collectie Bibliotheca Nacional de España, Madrid

Maandelijks verschijnen er in een groot aantal Groninger huis-aan-huisbladen artikelen van onze correspondenten. Zij gaan op zoek naar grote en kleine verhalen uit de regio. Verhalen over lokale bekendheden, vergeten pareltjes, kenmerkende geschiedenissen of internationale ontwikkelingen en hun weerslag op de streek. Zo ontstaat een gevarieerd beeld van de gehele provincie. Want: De Verhalen van Groningen gaan van Lauwerszee tot Dollard en van Drenthe tot aan het Wad.

Stad en Haren

Indische Nederlanders assimileerden, ondanks de snotterige witlof
De repatriëring van Indische Nederlanders is een bijna vergeten hoofdstuk in de geschiedenis. Ze kwamen naar een vaderland waar ze nog nooit eerder geweest waren en moesten opboksen tegen allerlei vooroordelen. Maar het lukte hen wonderwel om zich aan te passen en op te gaan in de samenleving.
Lees meer...

Westerkwartier

Nienoords zoutwinning bij Kommerzijl
Tegenwoordig wordt er anders over gedacht, maar zout was al in de Romeinse tijd een uiterst belangrijke smaakversterker. In de zestiende eeuw werd in ook in het Westerkwartier zout geproduceerd.
Lees meer...

Veenkoloniën

Veendam had in 1866 al een scholengemeenschap
In een straal van pakweg tien kilometer rond Veendam en uit de plaats zelf volgen de meeste jongeren die het basisonderwijs hebben verlaten een opleiding aan een van de lokale scholen. Het onderwijs in de Parkstad heeft altijd een belangrijke plaats in genomen. Al in 1866 was er sprake van een scholengemeenschap.
Lees meer...

Oldambt

De stoomtram als voortrekker
OG is een begrip in Oostelijk Groningen. De stoomtram, in de volksmond Ol Grait genoemd, zorgt begin 20e eeuw voor ontsluiting van het platteland. De tram als voortrekker van de regio. De lijn Winschoten-Ter Apel komt in 1915 gereed; die naar Delfzijl vier jaar later. Op zaterdag 5 juli 1919 is de feestelijke opening.
Lees meer...

<p>Vrouw met een civetkat, ets van Aegidius Sadeler, 1608. - Collectie Rijksmuseum</p>

Vrouw met een civetkat, ets van Aegidius Sadeler, 1608. - Collectie Rijksmuseum

Waddenland

Gedurende heel 2019 besteedt De Verhalen van Groningen aandacht aan Groningse vrouwen. In de rij bijzondere vrouwen van Groningen mag ook de naam van Aurelia Swartte niet onvermeld blijven. Zij maakte tot in lengte van dagen indruk met haar dichtkunst.
Lees meer...

Westerwolde

Nieuw Buinen: een glashelder verhaal
Henk Brans groeide op in Nieuw Buinen, vlakbij de glasfabrieken en als zoon van een glasblazer. Geen wonder dat hij daar een fascinatie voor glas aan overhield!
Lees meer...

Eemsdelta

Spijk: Voorheen en Thans, geschiedschrijving uit de oude doos
De Verhalen van Groningen beschrijft de historie van Groningen vanuit het perspectief van de 21e eeuw. Maar ook vroeger werd de geschiedenis beschreven. We lezen een stukje mee en ontdekken wat men in 1909 belangrijk vond om te weten.
Lees meer...